KATJAN JOULUKALENTERI

Joulutähti eli tähtilatva kuluu tyräkkikasveihin. Joulutähden kasvatus puutarhalla aloitettaan jo kesällä, jolloin latvapistokkaat on pistetty juurtumaan.

Eri kasvatustavoilla joulutähdistä saadaan yksilatvaisia tai tuuheita monilatvaisia, mini-kokoisia tai isoja. Monilatvaiset kasvit saadaan aikaan latvomalla. Kasvi alkaa haaroittua, kun sen päälatvasta katkaistaan kärki. Puutarhurin on huolehdittava lyhyen päivän käsittelystä tarkasti, jotta joulutähden kukinta ajoittuu oikein.

Joulutähti on kotoisin Meksikosta. Yhdysvaltain suurlähettiläänä 1920-luvulla toiminut kasvitieteilijä Joel Robert Poinsett ihastui kasviin, keräsi joulutähtipensaan pistokkaita sekä viljeli niitä. Hän jakoi myös kasvia puutarhanhoidosta kiinnostuneille ystävilleen ja näin se levisi lähinnä kasvitieteellisten puutarhojen välityksellä ympäri maailman.

 Joulutähdestä useissa kielissä käytetty nimi Poinsettia on siis tullut löytäjänsä mukaan. Nykyinen ruukkukasvina viljelty joulutähtemme on hyvin nuori tulokas. Sen viljely yleistyi vasta 60-luvulla, kun alun perin hyvin kookkaasta pensaasta kehitettiin lajikkeita, jotka oikein viljeltyinä olivat sopivan kokoisia huonekasveiksi. Tämän neljän vuosikymmen aikana joulutähti on saavuttanut valtavan suosion ja on levinnyt ympäri maailman. Jalostus jatkuu ja koko ajan loulutähdestä syntyy uusia tyyppejä.

Joulutähden hoito
Jo joulutähden kuljetuksessa on syytä olla huolellinen, sillä se kärsii vedosta ja kylmästä. Joulutähti viihtyy tasaisessa lämpötilassa ja huonelämpötilan tulisi olla yli 18 astetta. Valo on aina kasveille eduksi, mutta liian lähelle vetoista ikkunaa sitä ei kannata sijoittaa. Mullan pitää olla tasaisen kosteaa. Joulutähden herkkää juuristoa kastellaan haalealla vedellä. Poista aluslautasella seisova vesi. Mullan pinta voi kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Joulutähteä kastellaankin usein liikaa, jolloin sen lehdet alkavat roikkua ja tippuvat. Toisaalta multaa ei saa päästää kokonaan kuivumaankaan. Lehtien kellastuminen voi olla merkki kuivuudesta tai liian pimeästä tai vetoisesta paikasta.


 *******************************************

Kakkaa niskaan

Sain tänään puhelun syöpälääkäriltäni ja hän kertoi,että sädehoitoa varten otetusta rintakehän magneettikuvasta oli löytynyt vasemmasta rinnasta "toimenpiteitä vaativa" löydös. 

Nyt ovat kaikki hoidot ja lääkitykset jäissä siksi aikaa,kun selvitellään tämän uuden löydöksen tila.
Voitte vain arvata,että alkaa henkinen kantti olla aika kovilla tässä myllytyksessä. Ajattelin jo niin,että voiton puolella ollaan,mutta taas ollaankin ihan alkupisteessä,kun ei tiedä vielä mistään mitään,tai no,hyvin todennäköistä,että ainakin uusi leikkaus edessäpäin :C

19 kommenttia:

 1. Voi että mikä uutinen. Voimia sinne oikein roppakaupalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimia tässä kyllä tarvitaan. Toivottavasti pääsen tutkimuksiin mahdollisimman nopeasti.

   Poista
 2. Voi Katja, miten harmillinen ja surullinen uutinen, toivon sinulle voimia ja halaan virtuaalisesti.
  Ihana kuva joulutähdestä, taidanpa minäkin kallistua joulutähden puoleen, tosin, valkoisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija;kyllähän uutinen hiukan veti mielen maahan...

   Minäkin tykkään enemmän valkoisesta joulutähdestä,mutta "ei ole lahjahevosen suuhun katsominen" :)

   Poista
 3. Voi miten kurja uutinen näin joulun alla :( Tsemppiä, toivotaan parasta!

  Minä taisin kastella liikaa joulutähteäni, koska se tipuuti suuren osan lehdistää... höh.

  VastaaPoista
 4. Voi mikä taka-askel :(. No, kunhan 'löydöksestä' on selvitty, niin sitten taas eteenpäin. Voimia <3!

  VastaaPoista
 5. Voimia sinulle.Joulutähti on kyllä vaativa kukka:)

  VastaaPoista
 6. Voi ei, olen kauhean pahoillani :( Toivotan oikein paljon lisävoimia ja annan ison voimahalauksen <3

  VastaaPoista
 7. Olipa todella ikävä uutinen, mutta yritä olla antamatta periksi, vaikka tuntuisi miten vaikealta tahansa. Usko vahvasti siihen, että selviydyt tästäkin takapakista voittajana. Oma tahto parantumiseen on puoli voittoa.

  VastaaPoista
 8. Voimahaleja lähetän sinulle! Onneksi olet sisukas ja sinulla on ihana perhe tukenasi. Mieti mukavia juttuja :) Niitä jotka tekevät sinut iloiseksi tai lohduttavat.

  VastaaPoista
 9. Voi ei,minäkin olen pahoillaan sinun puolest,mikä takapakki tuli.Minä toivon kovasti sinulle viomia,kyllä sinä voitat Tämän takapakin,usko ,usko,usko:)

  VastaaPoista
 10. Yritä ajatella niin, että tautia on jo kuitenkin nujerrettu hoidoilla ja lääkkeillä tosi paljon. Ja hyvä, että tämä uusi muutos löydettiin, niin sekin pystytään hoitamaan pois. (Mulla on tämä 'ärsyttävä' tapa yrittää löytää joka asiasta hyvä puoli). Tuo sairaus on kyllä sellainen joka vaatii kärsivällisyyttä ja voimia valtavasti. Lisätankkausta voimapankkiisi täältäkin Isojen Voimahalien muodossa !

  VastaaPoista
 11. No, voi helkatti sentään. Ikävä uutinen ja vielä jouluksi. Nyt ihan supertsemppiä, Katja. Näytä tuolla syövälle ns. "närhen munat"! Sori tuo ilmaisu, mutta suututtaa sun puolesta. Ei muuta kuin tulta päin, periksi ei pidä antaa!

  Terveisin jättirutistuksin: My life = ent. Sadun blogi

  VastaaPoista
 12. No johan nyt jotain, eikun vastahyökkäykseen. Täältäkin lentää paljon tsemppaavia ajatuksia. Uskoa ja toivoa, että se ei olekaan niin paha kuin miltä näyttää.

  VastaaPoista
 13. Voimakkaan punainen ja vankka joulutähti! Kuvastaa hyvin taistelutahtoasi, jota sinussa on ollut vaikka meille muille jakaa :) Jatka edelleen näin ja täältä käsin lähetän sinulle ajatuksen siivin lisävoimia ❤......

  VastaaPoista
 14. Kiitos kovasti kaikille!
  Päivän tässä asiaa märehdittyäni iso kikkeli otsassa olen taas valmis ottamaan niskaotteen ja näyttämään ne närhen munat :)

  VastaaPoista
 15. Siis apua! On tämä niin epävarmaa kaikki. Omalla kohdallani nuo etäispesäkkeet laskivat ennustetta dramaattisesti siitä, jos se olisi ollut vain suolessa. Kuitenkin ei onneksi mitään madonlukujakaan ole luettu vaan näyttäisi olevan monenmoiset hoidot mahdollisia. Nyt vaan viikonloppuna tuli joku kamala oksetusjuttu ja mahakipu ja löytyi pullea sappirakko - sillä kohdalla kipu jatkuu. Nyt vaan sitten mietin, onko siellä ihan vaan sappea vai jotain muuta... Onneksi huomenna on leikkauksen lopputarkastus, ehkä siinä otetaan kantaa myös tuohon sappeen.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani!
Kaikenlaiset kommentit ja viestit ovat tervetulleita :)