TAIMIKASVATUKSIA OSA 2.

Tänä vuonna ajattelin kokeilla perennojen kasvatusta. Aiemmin olen puolivahingossa saanut kasvatettua jalopeurankelloja sekä hohdekukkia,mutta sen enempää ei asiaan ole tullut paneuduttua.

Viime vuosina on paljon tullut ostettua taimia ja ne ovat kyllä melko hinnakkaita,jos tarvitsee enemmän kuin 1 tai 2 taimea,niinkuin usein tulee tarvittua,ainakin meikäläisen,kun tykkään istuttaa isompia kasvustoja samaa kasvia,joten nuukuudenkin vuoksi haluan tätä hommaa koettaa.

On siinä taas perheellä ihmettelemistä,kun lykkään jääkaappiin  nuo multarasiat siemenineen...
Oletteko muuten jääkapissa siemeniä kylmäkäsitellessänne laittaneet kylvörasioiden päälle reitettyä muovia tms.?

Tänään kunnian päästä kylvettäviksi saavat seuraavien kukkien siemenet:
Malvikki

Mooseksenpalavapensas

Tämän  kanssa ilmeisesti on niin,että saattaa mennä viisikin vuotta,että sen saa kasvamaan/kukkimaan.
Onneksi eräs ihana blogi-tuttava on luvannut lähettää keväällä minulle muutamia taimia,että pääsen jo hiukan aikaisemmin nautiskelemaan tästä komeasta kukinnasta :)

Valkoinen ukonkello

Japanin akileija " White Angel"

Lehtoakileija "Nora Barlow"

Myöhemmin keväällä kylvän sitten joitakin lajeja,jotka eivät vaadi kylmäkäsittelyä.
Jännittävää seurata mitekä nämä kasvattelut etenevät.

Niin ja piti vielä lisätä,että osa viimeviikolla kylvetyistä petunioiden siemenistä on jo noussut sirkkalehdille :)

27 kommenttia:

 1. Samat on puuhat. Tilasin tänään Korpikankaalta siemeniä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin,pian on sullakin jääkaappi siemeniä pullollaan :)

   Poista
 2. Ihania lajeja olet valinnut! Valkoinen ukonkello ja akileija Nora Barlow ovat erityisen kauniita.

  VastaaPoista
 3. Itsekin ostin valkoista ukonkelloa viime puutarhamessuilta, mutta onneksi ne säilyvät vielä seuraavaan vuoteen. Tänä vuonna kylvän pois ns. "vanhentuneet" siemenpussit, etteivät jää taas laatikon perälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,hyvä se on päästä vanhoista eroon ennenkuin ostaa uusia. Sitä vaan pakkaa into olla suurempi kuin sitten käytäntö :)

   Poista
 4. Oi, tästä se lähtee!
  Kokeilin itsekin joku vuosi sitten Mooseksen palavaa pensasta (kylmäkäsittelyaika oli pitkä) ja sain kolme pikkuruista taimea koko pussista. Samaten Japanin Akilleijasta tuli kaksi hentoa tainta joita vaalin sydämelläni, toinen kuihtui hoidosta huolimatta, toisen sain jopa istutettua maahan, tosin sekin katosi suurempien ja vahvempien vallan tuloksena. Valkoiset Ukonhattuni, tosin valmiina taimina ostetut, saivat ikävän taudin: kukkanuput tulivat täyteen kuin suuria mustia eliköitä, jotka lakastuttivat lopulta kukinnot. kolmannen vuoden jälkeen hävitin ne kokonaan. Onnea sinulle kasvatukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi,että ei mennyt ihan nappiin sun kasvattelut :C

   Poista
 5. Oih, olet siellä jo ihan toimessa ahkerasti, minä edelleen pyörittelen siemenpusseja ja ihailen ja huokailen ;) Laitoitko sä jotain niiden kylmäkäsittelyyn menevien siementen päälle?
  Mun kälyllä on muuten Mooses ja se on kovin allergisoiva, kannattanee laittaa kukkapenkin takaosaan eikä pidellä käsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo,jostain lueskelinkin tuosta Mooseksen vaikutuksista ihoon. Pitää istutella se tosiaan hieman kauemmas kulkureiteistä.

   Poista
 6. Kivoja kasveja! Se on totta, siemenpussin hinnalla ei saa edes yhtä taimea. Ja kun niitä pitäisi aina olla se vähintään kolme mielellään. Kylvin torstaina muutamia kasveja ja vesimelonit ovat itäneet oikein hyvin ja ovat jo muutaman sentin korkuisia terhakoita sirkkataimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko Tiina onnistunut saamaan meloneita ihan sadoksi asti? Ite oon muutaman kerran kasvattanut ja eihän niistä mitään tullut...

   Poista
 7. Upea tuo malvikki - ja oikeastaan ihan kaikki suunnittelemasi kasvit. Minulla ei taida oikein tuo siemenestä kasvattaminen olla "handussa", kun hyvästä yrityksestä huolimatta tuppaan epäonnistumaan taimien kanssa. Joka kevät silti ahkerasti yritän. Nytkin on jo siemenet hommattu, kunhan ehtisi ne multaan laittamaan. Vaikka eihän tässä vielä ihan hirveä hoppu ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä kiirettä :) Joskus jotkut kasvatttelut onnistuvat oikein mainiosti ja sitten saattaa olla,että seuraavana vuonna ei samaiset lajit onnistu ollenkaan,vaikka kuinka toimisi samalla tavoin.

   Poista
 8. Kauniita kukkia on tulossa
  sinulle.Ukon kellosta sanoisin niin,Se on kyllä kaunis minulla on valkoisena sekä sinisenä ja kova kukkimaan,ainoa paha puoli on kun se kovasti leviä siinä kukassa on paljon siemeniä ja ne putoilee vähän joka puolelle kun tuuli lennättä.Minä leikkelen jo hyvissä ajoissa heti kun ovat kukkineet.
  Moseksenpalavaa pensasta minulla on liilana ja valkoisena.tykkään kovasti niistä ovat kauniita ,mutta on
  varottava ilman käsineitä niitä ei ole hyvä käsitellä eikä kosketella niistä saa pahaa ihottumaa,
  Onnea kovasti istutukselle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minulla ukonkello tulossa sellaiseen penkkiin,että ei ole niin väliä,vaikka leviäisikin,koska sieltä ei ole mahdollisuutta kovin laajalle alueelle levitä kuitenkaan.

   Poista
 9. Onnea kasvatuksillesi - tarvitseeko ukonkello kylmäkäsittelyn? Minä kun en jaksa sitä harrastella kylvän kaikki lämpimässä ja suurin osa kasvaa niinkin. Viime keväänä kyllä sinivaleunikon kohdalla tein poikkeuksen - laitoin jääkaappiin, mutta en kyllä saanut sitä kasvamaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mä olin lukevinani "jostakin",että ukonkellon siemenet hyötyvät n. 3-4 viikon kylmäkäsittelystä.
   Pitää ensi syksynä kokeilla syyskylvöjä.

   Poista
 10. Kylmäkäsittelyn tarvitsevat perennat voi kylvää myös syksyllä suoraan maahan. Itse tein niin, että ei tarvitse pitää jääkaapissa. Minulla on myös nousemassa Mooseksenpalavaa pensasta ulkopenkissä. Syksyllä kylvin ne sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla jäivät syksyllä siemenet pussukoihin odottelemaan,kun ei ollut vireystila ihan kondiksessa silloin. Toivottavasti kylvöt onnistuvat näin jääkaappikylmää saaneninakin :)

   Poista
 11. Fantastisia kukkia tulossa! Akileijat olen ainakin myös laittanut suoraan maahan keväällä, itivät hyvin. Helppoa kun ei tarvitse pelehtiä esikasvatusruukkujen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta;nyt jo on pöytä täynnä taimipotteja;mihin tässä kevään mittaan vielä joutuukaan :)

   Poista
 12. Olen lukenut että minigrip-pussiin voisi laittaa siemeniä kunnes itävät, mutten ole kokeillut itse. Kysehän voi olla myös tietyistä lajikkeista, mutta oletettavasti jääkaapissa ne eivät tarvitse happea. Perennoja voisi kylmäkäsitellä myös lumen alla, mutta sinne ne kyllä taitaisi unohtua liian helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi syksynä on tosiaan kokeiltava tuota suoraan kasvupaikalle tehtyä kylvöä ja talvi saa sitten hoidella kylmäkäsittelyt :)

   Poista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani!
Kaikenlaiset kommentit ja viestit ovat tervetulleita :)