TARVITSEN MIELIPITEITÄNNE

Varustelu kylvöjä varten on täydessä käynnissä. On hamstrattu kylvömultaa ,hiukan voimakkaampaa multaa ja tsiljoonia siemeniä. Kasvivaloputket roikkuvat jo katosta valmiina  antamaan lisävaloa sitä tarvitseville.
Vielä pitää kaivaa esille taimipotit ja hiukan huuhtaista niitä kuumalla vedellä. 
Niin ja se malttaminen helmikuulle... HUOH!!

Ehkä latva-artisokan voisi kylvää jo viikonloppuna?? 
Haluan artisokkia ihan koristekasviksi,sillä näin viime keväänä Azoreilla niin herkun yhdistelmän runkoruusuista niiden kera.
Onko teillä minkälaisia kokemuksia latva-artisokan kasvattamisesta,sillä on mulle ihan uusi kasvatustuttavuus?
Olen päättänyt,että tänä vuonna en kasvata ollenkaan runkotomaatteja vaan ainoastaan amppeli -ja pensasversioita ihan "avomaalla".En sitten niin millään saa ruonkotomaatteja kasvamaan tuossa nykyisessä kasvihuoneessamme. :/
Kurkut siellä menestyvät mainiosti ja niitä olenkin nyt ajatellut kasvattaa  erilaisia ministä ihan tavalliseen kasvihuonekurkkuun.
Samoin paprikoita ja chilejä tulee varmasti  kylvettyä useampaa erilaista sorttimenttia. NAM!

Tänään King Kongista mukaan tarttui ihanien esikoiden lisäksi tällaisia pioniunikon siemeniä. Aikas kivannäköisiä hörhelöitä.
No niin ja sitten siihen asiaan,jossa tarvitsen mielipiteitänne:
mulla on virinnyt päässä sellainen ajatus ,että haluaisin tuohon pihamme pikkuisen lammikon reunalle jonkinmoisen pienen puun.
 Puun haluaisin ehkäpä hieman tuota kuvissa näkyvää "pallukkaa" edemmäs ja melkolailla tuohon altaan reunamille.
Tässä kuvat alueesta.


Itse pidän kovasti sateenvarjojalavasta sekä koristeomenapuista. Sopisikohan siihen riippaversio sellaisesta? Altaan edessä olevilla istutusalueilla kasvaa kaksi nuorta purppuraomenapuuta.


Minkä pikkupuun sinä istuttaisit tuohon paikkaan? 
Kerrohan mielipiteesi kommentissasi.
Kiitos :)


20 kommenttia:

 1. Jaa-a. En ole kovin hyvä noissa puujutuissa... Terijoen salava tykkää kaiketi kosteasta. Muuta ei tule mieleen.

  VastaaPoista
 2. Mahtuuko siihen, ettei mene koko piha puistoksi (kirjaimellisesti) sitten, kun omput kasvavat?
  Ostin kerran latva-artisokan maatiaisversion kardoonin taimen Korppoon torilta ja istutin sen kasvimaalleni, sinnehän se hävisi ohdakkeiden sekaan :-D Ja kerran olen kasvattanut latva-artisokkaa siemenestä, hyvin itivät, mutta mulla on hieman rikkaruohoinen, jyrsimisestä huolimatta, tuo kasvupaikka... ja peurat hoitelivat loput, ei mun artisokista jäänyt kuin nysät jäljelle.

  VastaaPoista
 3. Minä laittaisin ehkä pikkusyreenin, jonkun tosi pienen kuitenkin;)

  VastaaPoista
 4. En oikein tunne puutarhapuita... Sen olen huomannut, että puutarhakaupoissa on vaikka minkälaista puuta tarjolla. Yksi mahdollisuus on, että menee asiantuntevaan puutarhaliikkeeseen ja kysyy myyjältä neuvoa.

  VastaaPoista
 5. Hienoja kukkia! Vois kokeilla tuota artisokkaa. Vaikea sanoa puista mitään. Ei kait hyvin isoksi saisi kasvaa, entäs joku havu, kapea tuija tms.

  VastaaPoista
 6. Latva-artisokka on oikein veistoksellinen kasvi. Itselläni ei ole siitä kokemusta.
  Minulla kasvaa lammen rannalla sateenvarjojalava. Se on aika suuri. Luulen, että se ei oikein mahdu tuohon. Ehkä joku pienempi.

  VastaaPoista
 7. Kasvatin siemenestä edellisvuonna latva-artisokkaa. Ne eivät kasvaneet kuin 15 cm korkeiksi eikä nuppuja tullut yhtään. Se oli kyllä se sadekesä, osansa varmaan silläkin. Artisokansydämet ovat ylihyviä. Olen ostanu niitä säilykkeinä.

  Arvaat varmaan mitä ehdotan puuksi... hedelmäpuita tietysti :D Luumupuut eivät kasva kovin suuriksi ja ne ovat hienon mallisia ja näköisiä kaikkina vuodenaikoina. Mulla kasvaa luumupuut perennojen ja pensaiden joukossa.

  Toinen pieni on Kultainen kitajka, omena/marmeladikarkkipuu. Sen hedelmät on kuultavan keltaisia ja tosi makeita (kuuleman mukaan).

  VastaaPoista
 8. Inspiroiva tehtävä :) Ihanan näköinen paikka! Koristeomput on ihania, mutta jos Sinulla on jo kaksi niin laittaisin vartetun Jalosyreenipuun, vaikkapa mme Lemoinen tai Tammelan kaunottaren valkokukintoisena. Säilyy pienenä, ei varjosta paljon noita kauniita kukkasiasi ja tuoksuu & näyttää upealta.

  VastaaPoista
 9. Mullat ja kylvölaatikot on minullakin jo odottamassa. Ja siemeniäkin on jo ihan riittävästi...
  Meillä oli töissä yhtenä keväänä muutama latva-artisokan taimi, ne kylvettiin jo hyvissä ajoin tammikuussa. Ne olivat kasvihuoneessa siihen asti, kunnes istutimme niitä kotipihoillemme kesäkuun alkupuolella.Minulla ne eivät ehtineet muodostaa niitä kukkanuppuja, yhdellä työntekijöistämme taisi tulla jonkinlaiset kukkanuput niihin. Ei ollut kovin suuri menestys se kokeilu....
  Ennen kuin istutat altaan reunalle mitään puuta, ota tarkkaan selvää, miten isoksi se kasvaa. Oman kokemuksen mukaan niillä puilla on taipumus kasvaa vielä isommiksi, mitä niissä tuotelapuissa on sanottu.
  Rungollinen samettisyreeni (Palibin) on hillittykasvuinen, minulla on ollut se ainakin 10 vuotta ja sopii edelleen hyvin kasvamaan perennapenkissä. Rungollinen valkokukallinen syreeni Tammelan kaunotar on jo vähän voimakaskasvuisempi, mutta tosi kaunis. Pienet riippapuut, kuten Walkerinhernepensas tai Japaninriippalehtikuusi eivät kasva hallitsemattoman suuriksi. Walkerinhernepensaassa on todella kauniit liuskaiset lehdet ja pienet keltaiset kukat keväällä. Japaninriippalehtikuusi varistaa neulasensa(=lehdet) talveksi. Keväällä puhkeavat lehtitupsut ovat ihanan hennonvihreät , väri syvenee kesän myötä, syksyllä se saa vielä kauniin keltaisen ruskavärin.
  Myös herukka- ja karviaispensaita saa rungollisena; kauneus ja hyöty samassa :)
  Suklaakirsikka on kaunis ja sirokasvuinen. Se tosin on enemmän pensas kuin puu.
  Terijoensalava kasvaa muuten tosi nopeasti noin kerrostalon kokoiseksi! Ostin joskus riippaoksaisen koristeomenapuun perennapenkkin, toisen kesän jälkeen jouduin siirtämään sen muualle, kun se kasvoi niin isoksi. Nykyään se on halkaisijaltaan yli 3 m.

  VastaaPoista
 10. artisokasta minulla ei ole kokemuksia, mutta sateenvarjojalava meillä on etupihalla. Korkeushan siinä pysyy samana, mutta oksat levittäytyvät aika laajalle. Lisäksi rungosta kasvavat pikkuoksien alut pitää heti poistaa, se yrittää nimittäin "muuttua" tavalliseksi jalavaksi. Jos kasvupaikka on arka pakkaselle, niin runkoon tulee helposti pakkashalkeamia ja lehdet paleltuvat helposti.

  Joku pieni koristekirsikkapuu tuli myös minulle mieleen.

  VastaaPoista
 11. Tykkään itsekin hulluna sateenvarjojalavista ja sellaista olen kaavaillut vielä haavena olevan lammen rannalle. Mutta kaikkia kauniita puita on niin paljon!
  Nuo latva-artisokat näyttävät todellakin kivoilta! Mulla meni paprikat ja chilit multiin viime viikonloppuna... Ehkä hätäilin, mutta en usko. Paprikoilla tulee aina syyspuolella kiire hedelmiensä kanssa.

  VastaaPoista
 12. Täällä on ehdotettu jo paljon hyviä kasveja. Minulle tuli mieleen vielä sirotuomipihlaja tai marjatuomipihlaja ja riipparaita.

  VastaaPoista
 13. Sateenvarjojalavat ovat tosi kauniita, mutta ainakin ystäväni pihalla se on leveyssuunnassa aika iso. Viime kesänä näin rungollisen punaherukan ja se oli kaunis. Pysyy myös kohtalaisen pienenä. Pihasi on jo nyt niin hieno, ettei se välttämättä kaipaa - ainakaan tuohon paikkaan mitään puuta.
  Siemeniä on meilläkin, mutta yritän pysyä tiukkana vielä viikon verran. Ehkä sentään ryhdyn pyörittämään sanomalehdestä taimipotteja.

  VastaaPoista
 14. Hyviä ehdotuksia on sulle tullut! Pallomainen syreeni olisi kaunis tuohon tai sitten ehkä riippaherne tai joku vastaava.
  Terijoensalavaa elä vain istuta siihen, se tarttee ajan oloon todella suuren tilan ja tunkee juurensa joka paikkaan monen metrin säteellä.

  VastaaPoista
 15. En voi kuin huokailla penkkisi kauneutta! Minä ihastuin viime kesänä rungolliseen pikkusyreeniin. Sopisiko sellainen pieni puu tuohon?

  VastaaPoista
 16. Ehdotuksia on tullu jo vaikka miten paljon. Minä laittaisin pienen esim. juuri tuon syreeni "Palibin" mitä Suvikummun Marja jo ehdotteli. Se ei tuki liikaa näkymää mutta tuo kuitenkin hieman korkeutta ryhmään. Pihasi on tosi ihana :)

  VastaaPoista
 17. Artisokan kukat on hurjan kauniita, mä ihailin niitä Kroatiassa viime suvena. Terijoen salava on jättikokoinen, se ei käy. Sateenkaarijalava on mun lemppari, mutta liian iso sekin. Ehdottaisin myös riippahernettä tai riippapajua, mikäs sen oikea nimi nyt onkaan.

  VastaaPoista
 18. Todella veistoksellinen tuo artisokka. Itse olisin myös ehdottanut rungollista syreeniä, esim. Tammelan kaunotarta.

  VastaaPoista
 19. Kiitos kaikille kommenteistanne :) Hauduttelen puu-ajatusta vielä tässä kevään mittaan. Jotain hiukan korkeampaa siihen kuitenkin kaipaan.
  Latva-artisokan kasvatus ei kuulosta kovinkaan helpolta. No, tämän kesän jälkeen saan sitten ihan omakohtaisen kokemuksen asiasta :)

  VastaaPoista
 20. Atrisokka on kaunis! En ole itse kasvattanut. Onnea kokeilullesi! Kannattaa tutkia todellakin tarkkaan kuinka korkeaksi puu, minkä istutuat, kasvaa.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani!
Kaikenlaiset kommentit ja viestit ovat tervetulleita :)