VARJOSSA VIHERTÄÄ

Pihamme sisääntulon vasemmalla puolella on varjoisamman paikan perennamaa. Se on tehty pihaa tiestä rajaavan tuija-aidan eteen.
 Hankalaksi kasvupaikasta tekee tontin kulmassa oleva hemmetin iso kuusi. Komea ja tuuheahan se on,mutta sen alla on kuivaa ja varjoisaa,joten sinne on vaikeaa löytää kasveja,jotka siellä hyvin viihtyisivät ja vielä leviäisivätkin niin,että saisin maan kunnolla peitettyä. Nimittäin rikkaruohot,etenkin,vuohenputki ja nokkonen siellä kyllä viihtyvät...

Paikan kuvaaminenkin on hankalaa,kun isäntä säilyttää tuossa penkin vieressä peräkärryä ja huollossa olleet heppakärrytkin siellä odottavat tallille kuskausta ,mutta ehkä näistä nyt jotain selvää saa .

Penkki on reunustettu puolilahoilla rangoilla,jotka takapihan puolelta siirsin kaikenmaailman ötököiden asuttaviksi. Olkoot tuossa kunnes ovat hommaansa liian lahonneita.
 Kuusen alla jotenkuten kasvavat tällähetkellä valkotäpläimikät,kuunliljat sekä kotkansiipisaniaiset.  On siellä seppelvarpujakin,mutta ovat maata peittämässä tuolla saniaisten takana. Vielä on liikaa maata näkyvillä,joten ei auta muu kuin siirtää sinne lisää näitä  siellä viihtyviä kasveja,josko se auttaisi rikkaruohopaljouteen.

Muutama vuosi sitten istuttamani Marjatanalppiruusu "Haaga"  on intoutunut  tähänastisesti komeimpaan kukkaloistoonsa . 
Olen lannoittanut sitä keväisin ja sitten vielä näin kesäkuussa uudelleen,jotta sille kertyisi voimia muodostaa seuraavan kesän kukat tämänvuotisen kukinnan jälkeen. 

 Uusin kasvi tuohon paikkaan on maastoratsastusreissulta bongattu kukka,jonka huomasin ojanreunalta kukkimasta. Oli jotenkin niin  kivan-näköinen nuokkuvine kukkineen,että ajattelin sen sopivan mainiosti tuonne metsäisempään maahan. 
Netistä tarkistin,että mikä kasvi kyseessä ja,että ei ole rauhoitettu. Kukka paljastui ojakellukaksi ja käväisin muutaman tuppaan sitä sieltä itselleni kaivamassa.

Toinen pihamme puolivarjoisampi paikka on myös tontin päädyssä,jossa sijaitsee uusi köynnöskäytävämme.
Selvästi mulla on enemmän lehtikasveja kuin loisteliaasti kukkivia,kun näitä kuvia oikein tarkastelee.
Tuonne tuoksukurjenpolvien joukkoon ujutin laastisaavi-vesiaiheen,että saan sitten kuunnella veden solinaa myös varjon puolella laiskotellessani.


Ai,että mä odotan seuraavaa tilipäivää,että pääsen ostamaan hiekkaa ja tekemään mukulakiveyksen tuohon kukkamaan reunamille.
Viime keväänä ostin tuohon ylläkuvattuun paikkaan kolme ruongollista syreeniä melko edukkaasti,taisivat olla ulkomaantuonteja. Pieni epäilys iti mielessä,että mitenkähän niiden talvi sujuu,mutta hyvinhän se meni ja melkolailla yllättävää,että niissä on jo kukkiakin :)

Täälläpäin on tänään ollut sadepäivä,joten pihahommelit saavat tältäpäivää olla. Ja hyvähän se on välillä vaan ihan olla ja ihmetellä.
Hirvenliha on marinoitumassa jääkaapissa ja kokeilen ensimmäistä kertaa elämässäni grillata sitä illemmalla. Saas nähdä onko luvassa kengänpohjaa vai mitä.

Kivaa lauantai-iltaa teille kaikille :)

19 kommenttia:

 1. Mukavan vehreä ja rehevä tuo varjopenkkisi! Jaksan vieläkin ihastella tuota pergolaasi, se on upea!

  VastaaPoista
 2. Teillä on kyllä ihana piha. Kauniista on varjopenkissäkin!

  VastaaPoista
 3. Ihana piha ja kauniit kuvat :) Kesäterkuin Ronja

  VastaaPoista
 4. Ihanan rehevää siellä teillä!

  VastaaPoista
 5. Upeat penkit ja alppiruusu kukoisti komiana. Saas nähä miten minulla mökillä uudet istutukseni jaksavat.

  VastaaPoista
 6. Sinulla näyttää olevan siellä myös kieloa, meillä kielo on ainoa joka kasvaa ja leviää kuusen alla. En silti ihan varauksetta sitä voi suositella, sillä se leviää ihan hullun lailla ;)

  Upea Haaga :)

  VastaaPoista
 7. Komea köynnöskäytävä :) Varjoinen puoli pihaasi on viihtyisän näköinen. Alppiruusullasi on hieno kukinta.
  Täälläkin syreeneissä on ensimmäiset kukat.

  VastaaPoista
 8. Ihana tuo kuusenaluksesi, tykkään kovasti :)

  VastaaPoista
 9. Oikein kaunis ja rehevä on tuo varjon istutusalueesi. Alppiruususi kukkii kauniisti. Minulla on kukinta alkamassa. Kiitos lannoitusvinkistä. Toinen alppiruusuni nimittäin kuivattaa toisena kesänä peräkkäin kehittämänsä kukkanuput:( Jokin sitä vaivaa! Hyvää helluntaita!

  VastaaPoista
 10. Upeaa ja rehevää. Meikäläinen voi vain haaveilla tuollaisesta. Meillä ei ole kovin varjoista missään ja on kuiva hiekkamaa.

  VastaaPoista
 11. Upea piha! Puiden alla on vaikea saada mitään kasvamaan. Meillä iso mänty, eikä sen kanssa viihdy kuin köynnöshortensia ja alppiruusut.

  VastaaPoista
 12. Mun mielestä kuusen alusesi on aika rehevän oloinen. Meillä niiden alla ei kasvanut juuri mitään, onneksi viime kesänä mies kastoi muutamia...

  VastaaPoista
 13. Hieno ja rehevä kuusenalus. Muutenkin pihasi on kyllä kaunis ja onnistunut. Tänä vuonna alppiruusutkin ovat kukkineet todella rehevästi. Minun täytynee ryhdistäytyä omieni hoidossa, jotta saan myös ne kukkimaan.
  Harmillista muuten se, ettei vielä ole keksitty rahapuuta, josta voisi nyhtää uusia hankintoja varten sopivia seteleitä. Se helpottaisi kummasti omien suunnitelmien toteutumista.

  VastaaPoista
 14. Kuvat penkistä eivät vastanneet yhtään kertomustasi ;) Minä odotin jotain aivan muuta, en tuollasta rehevän näköistä kasvustoa. Ehkä se onkin niin, että itse näkee eri silmin, kuin muut :D
  Jos tuossa on aukkopaikkoja, niin montaa sorttia näkyy viihtyvänkin. Levitä niitä viihtyviä lisää.

  VastaaPoista
 15. Hyvännäköinen varjopenkki kukkivine alppiruusuineen!

  VastaaPoista
 16. Kaunista, ja niin hienon vihreää! Kivannäköinen pergola, käy hyvin tuohon paikkansa:)

  VastaaPoista
 17. Tosi kivaltahan tuolla näyttää. Laita jotain katetta sinne, missä ei mikään kasva, niin saniaiset varmasti valtaavat alaa vankasti.

  VastaaPoista
 18. Ihanan rehevän näköistä ja vehreää, alppiruusu on tosi komea!

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani!
Kaikenlaiset kommentit ja viestit ovat tervetulleita :)