KASVIMAA UUSIKSI

Viimekeväänä oli pakko purkaa vanhat puulaatikot,joissa olin pitänyt kasvimaata,sillä ne olivat alun-alkaenkin tehty käytetyistä laudoista ja olivat vuosien saatossa jo kovin lahonneita.
Laatikkosysteemi on ehdottoman hyvä keksintö pitää pienehköa kasvimaata ja suosittelen sitä kyllä kaikille hyötytarhuroinnista kiinnostuneille.


Toukokuussa kyhäsimme miehen kanssa yhteistyöllä  kasaan tällaisen yhden isomman laatikon vanhojen tilalle.


Alkukesä oli jotenkin niin kylmä,että tuntui,että mikään ei kasva ja satoa ei varmastikaan saada edes herneistä,jotka ovat aina lähes takuuvarmoja kasvatettavia.


Onneksi säätyyppi heitti häränpyllyä ja heinäkuusta lähtien sää suosi kaikkea kasvimaalla kasvavaa. Tosin meikäläinen sai roudata kasteluvettä maalle kannutolkulla,että eivät ihan pääse kaikki kasvustot paahtumaan kuoliaaksi.


Kasvihuoneessa kasvatin  viime kesänä ainoastaan chilit sekä kurkut. Tomaatteja en sinne istuttanut,sillä olen aina ollut niiden kasvihuonekasvatuksen suhteen aivan tumpelo. 
Tälläkertaa kokeilin kasvattaa ainoastaan pensas- sekä amppelitomaatteja  ruukuissa ja niinhän siinä kävi,että sain niistä huomattavasti paremman sadon kuin kasvihuoneenpuolella milloinkaan.
Taitaapi  olla tuo kasvihuone liian lämpimällä paikalla niille.


       Onko teillä käyttökokemusta kasvikuivureista tai miten te olette yleensä yrttejä talven                                varalle kuivattaneet? Persilja ja tilli vielä menettelevät pakastettuna,mutta muut yrtit olisi
kyllä käytännöllisempää kuivata,mutta tosiaan kuivatustapa vielä hakusessa.
Chilejä olen kuivannut uunissa pienellä lämmöllä ja pitkään,mutta se ei taida yrteille sopia?

30 kommenttia:

 1. Laatikkokasvimaasi ovat ilo silmälle. Olet molempiin istuttanut myös kukkia. Maissiakin uskalsit kokeilla. Viime kesä oli huono vuosi omissa laatikkokasvatuksissani, kun en kastellut tarpeeksi. En myöskään lannoittanut juurikaan. Nyt on hankittava lannoitteita tänä keväänä. Olen kuivannut yrtit pikkukimpuissa kuivattamalla, siis ihan vaan ilmassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maissi on yllättävän helppo kasvatettava ja joka vuosi olemme siitä satoa saaneet,vaikka ei niin kovin lämmintäkään olisi ollut :)

   Poista
 2. Hyötytarharoinnista en tiedä juuri mitään, mutta onpa sulla kaunis kasvimaa ! ! ! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti KesäKukka;pitää aina hiukan istuttaa sinne kukkia koristeeksi :)

   Poista
 3. Kaunis kasvimaa! Olen kuivattanut yrttejä kimpuissa, niin kuin Irenekin. Kuivatus kannattaa tehdä varjoisassa paikassa.

  VastaaPoista
 4. Runsaalle näyttää kasvimaasi :)

  VastaaPoista
 5. Upea kasvimaa! Laatikkoviljely kiinnostaa, pysyvät paikat selkeinä ja siisteinä.
  Itse olen kuivannut yrtit kimppuina keittiön seinälle ripustettuna. Ruohosipulia silppusin pakasterasioihin, sieltä yritän niitä vähitellen muistaa käyttää. Kivaa, kun on "tuoretta" yrttiä saatavilla koko talven ajan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omia yrttejä kaipaan minäkin talviaikana. Kesällä on niin mukavaa hakea kulloiseenkin ruokalajiin sopivia mausteita omalta takapihalta :)

   Poista
 6. Hienolta näyttää kasvimaallasi. Olen kanssasi samaa mieltä laatikkokasvatuksen suhteen. Kasvit lähes järjestään viihtyvät ja hoitokin on mielestäni helpompaa. Keväästä myös pääsee aikaisemmin kylvöpuuhiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aina tullut likimain kaikesta kasvimaalle istuttamastani hyvät sadot.Ja harson alle,kun kylvää,niin pääsee hyvissä ajoin kasvatuksen aloittamaan :)

   Poista
 7. Laatikot toimivat hienosti pikkuisella kasvimaalla, kivan näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan;enkä oikeastaan isompaa kasvimaata kaipaakaan. Pääosin niin,että samantien syödään se mitä maasta nostetaan. Ensi syksynä kyllä kokeilen tuota yrttien kuivaamista :)

   Poista
 8. Kaunista on tuo hyötykasvien kasvattelukin kuvissasi.

  VastaaPoista
 9. Upean näköistö on myös kasvimaallasikin! Miten sulla kaikki kasvaa noin rehevästi? Minun täytyy myös suunnitella pienimuotoista laatikkoviljelyä ensi kesäksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oiskohan tuo säännöllinen kastelu avain rehevyyteen ja hyvään kasvuun;niin ja hevosen pjaska :D

   Poista
 10. Minä olen kuivattanut yrttejä saunan lauteilla (siis ilman lämpöä) pyyhkeiden päällä.

  VastaaPoista
 11. Mahtavaa runsautta. Laatikkoviljely on muuten selällekin ystävällisempää, etenkin, jos tekee reunoista vähän korkeammat. Täytynee matkia sinua ja laittaa laatikoihin enemmän myös kukkia. On niin upean värikästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu,nuo kesäkukat eivät edes vaadi mitään sen ihmeellisempiä esikasvatteluja ja saa nättiä helposti kasvimaallekin :)

   Poista
 12. Minullakin on laatikoita kasvimaalla ja vaihtelevasti on tullut satoa. Ihanan rehevä tuo iso laatikkosi ja kauniita kukkia! Mitä tuo vaaleanpunainen kukka on? Mulla on ollut vain oranssia samettiruusua yrttien seurassa.
  Olen kuivanut yrttejä pienissä kimpuissa riiputtaen. Rosmariinia, persiljaa ja tilliä ainakin.

  VastaaPoista
 13. Hienolta näyttää kasvimaallasi. minäkin olen kasvit kuivattanut saunanlauteilla pyyhkeiden päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä tapaa monet näyttävät suosivan. Otan kokeiluun ensi syksynä :)

   Poista
 14. Ihanan rehevältä näyttää loppukesästä:)
  Minäkin viljelen pienesti laatikoissa ja tykkään, tosin kastella on pakko, kun on penkit koholla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs se;kastella pitää,jos mielii satoa saada :)

   Poista
 15. Pistin sinulle blogissani haastetta tulemaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Konnadonna;menekin heti vilkaisemaan sinne :)

   Poista

Kiitos vierailusta blogissani!
Kaikenlaiset kommentit ja viestit ovat tervetulleita :)