Kesäkukkien/vihannesten hoito-ja kasvuolosuhteista vinkkejä






Marketta
sopii sekä varjoisaan paikkaan , että aurinkoon. Se vaatii tasaista kosteuttaja lannoitusta kukkiakseen ja vanhojen kukkien poistaminen edistää kukintaa läpi kesän.


Vaula
viihtyy tuulelta suojatussa aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa. Kasvi pidetään tasakosteana tai se saa kuivahtaa kevyesti ennen seuraavaa kastelua.


Begoniat
ovat kylmänarkoja kasveja. Kasvupaikaksi sopii hyvin aurinkoinen sekä puolivarjoinen paikka. Begonia pitää tasaisesta kosteudesta, ei kuitenkaan märkyydestä. Begonia sopii hyvin istutettavaksi sekä maahan että astiaan.


Miljoonakello
viihtyy parhaiten täydessä auringossa mutta kukkii myös varjossa. Kasvia tulee lannoittaa läpi kesän ja kastelu saa olla valosta riippuen kohtuullista. Vanhoja kukkia ei tarvitse nyppiä. Kasvi sietää jonkin verran hallaa.

Kelloköynnöksen kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka, kukkii parhaiten jopa paahteisella paikalla. Kastelu valoisuuden mukaan kohtuullista. Ei siedä hallaa.


Daalia
tarvitsee runsaasti ravinteita ja vettä kukkiakseen, se viihtyy lämpimällä paikalla eikä siedä hallaa. Daalian mukulan voi laittaa talveksi esim. Kellariin ja ottaa sen keväällä huhtikuun lopulla valoon kasvamaan.


Hopeaputous
pitää lämpimästä kasvupaikasta ja sietää hyvin kuivuutta, viihtyy myös puolivarjossa.

Verenpisara viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Se tarvitsee paljon vettä mutta ei kuitenkaan pidä märkyydestä. Vedenpuutteessa se pudottaa helposti kukkansa. Säännöllinen lannoitus.


Timanttikukka
kestää hyvin kuumaa ja kuivia olosuhteita. Kukat avautuvat aurinkoisella säällä. Kasvi ei pidä kosteista ja sateisista olosuhteista. Sietää syksyllä jonkin verran hallaa.

  Amppeliharso viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla. Se ei siedä kuivumista, pitää tasaisesta kastelusta.


Ahkeraliisa
viihtyy hyvin puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Valoisalla paikalla se jää matalammaksi. Kastelu kohtuullista, liiallista märkyyttä vältettävä. Ei siedä hallaa.

Uudenquineanliisa viihtyy puolivarjossa, kukinta runsaampaa valoisassa kasvupaikassa. Ei kuitenkaan pidä suorasta auroingosta. Kasvilla on runsas vedentarve, mutta märkyyttä tulee välttää.


Päivänsini
viihtyy täydessä auringossa. Se ei vaadi paljoa ravinteita ja kastelu saa olla niukahkoa.


Lobelia
viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla mutta kärsii usein keskikesän helteistä. Puolivarjoisa kasvupaikka on myös hyvä. Lobeliaa voi lannoittaa läpi kesän ja kastelu saa olla tasaista.


Suikeroalpin
kasvupaikka voi olla varjoisa tai puolivarjoisa ja se on monivuotinen kasvi.

Tähtisilmä viihtyy aurinkoisella paikalla. Sitä kastellaan kohtuullisesti, märkyyttä välttäen. Tasainen lannoitus. Kukkineet kukat voi poistaa, pitää pienen kukintatauon kesällä. Ei siedä pakkasta.


Pelargoni
viihtyy lämpimässä ja valoisassa paikassa. Jopa paahteessa. Pelargoni tarvitsee lannoitusta ja kohtuullista kastelua kukkiakseen runsaasti. Kukkineet kukat poistetaan taittamalla kukan varsi tyvestä varovasti. Pelargonin voi talvettaa valoisassa ja viileässä paikassa.

Enkelinsilmäpelargoni viihtyy aurinkoisella paikalla, ja vaatii runsaasti kukkiakseen säännöllisen lannoituksen ja kohtullisen kastelun. Kukkineita kukkia ei tarvitse nyppiä.



Petunia
viihtyy
lämpimällä ja valoisalla kasvupaikalla. Petunia vaatii kukkiakseen säännöllisen lannoituksen ja kastelun ja kukkineet kukat poistetaan kukinnan ylläpitämiseksi.

Keijunmekko sopii sekä puolivarjoon että aurinkoon. Keijunmekko pitää tasaisesta kastelusta ja lannoituksesta läpi kesän ja kukkii runsaasti syksyyn saakka. Sen voi talvettaa valoisassa ja viileässä.


Risiini
viihtyy aurinkoisella paikalla ja kosteassa kasvualustassa. Vaatii runsaasti ravinteita ja vettä. KASVIN SIEMENET OVAT MYRKYLLISIÄ! Kasvi ei sovi lasten leikkipaikkojen lähelle.


Härmesalvia
sopii aurinkoiselle ja paahteiselle paikalle. Sitä kastellaan kohtuullisesti ja lannoitetaan esim. joka toinen kastelukerta.


Huovinkukka
kestää hyvin lämpimiä olosuhteita. Kastelu kohtuullisesti, voi kuivahtaa kastelujen välillä. Hallaa huovinkukka ei siedä.

Siniviuhka menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla. Se on hyvin sään kestävä ja sietää jopa hieman pakkasta syksyllä. Kuihtuvia kukkia ei tarvitse nyppiä. Pitää tasaisesta kosteudesta ja sitä voi lannoittaa joka toisella kastelukerralla.


Hopeavillakko
eli hopealehti
viihtyy aurinkoisella ja myös varjoisalla paikalla. Se ei pidä märkyydestä. Syksyllä sietää vähän pakkasta.



Lumihiutale
viihtyy parhaiten puolivarjoisassa tai aamuaurinkoisessa paikassa. Kasvualusta pidetään tasakosteana ja kasvin kuivahtaminen heikentää kukintaa. Lumihiutaletta voi lannoittaa kerran viikossa. Se kestää karaistuneena pieniä yöhalloja

Samettikukka viihtyy täydessä auringossa. Sitä kastellaan kohtuullisesti, kukkineet kukat nypitään pois. Samettikukka on hallan-arka.


Mustasilmäsusanna
viihtyy aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Se ei viihdy vetoisella kasvupaikalla eikä siedä hallaa. Kasvia lannoitetaan läpi kesän ja kastellaan kohtuullisesti, liikaa märkyyttä välttäen.




Krassit
viihtyvät aurinkoisissa tai puolivarjoisissa kasvupaikoissa. Se ei tarvitse lannoitusta ja sitä kastellaan kohtuullisesti. Krassit eivät siedä hallaa.



Verbena
eli rautayrtti
viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa. Sitä kastellaan kohtuullisesti ja lannoitetaan esim. joka toinen kastelukerta. Verbenan herkkä juuristo ei siedä seisovaa vettä eikä myöskään kasvualustan kuivumista. Kukkineet kukat poistetaan kukinnan ylläpitämiseksi. Verbena sietää syksyllä pieniä halloja.

Orvokin liikaa kastelua on vältettävä, sitä voidaan lannoittaa esim. joka kolmas kastelukerta. Kukkineet kukat poistetaan nyppimällä ja jos kasvi venyy liikaa voi sen leikata ja saada uuteen kukintaan alkusyksyksi. Orvokki sietää useita asteita pakkasta.


Muratti sopii auringosta puolivarjoon. Se ei pidä liiasta märkyydestä. Muratti sietää syksyllä kylmää


. Pehmytmesiheinä on Suomen oloissa yksivuotinen koristeheinä. Sopii sekä varjoisaan paikkaan että aurinkoon.


Purppurasulkahirssi
on yksivuotinen koristeheinä. Sopii sekä aurinkoiselle että varjoisalle paikalle, ei siedä liiallista märkyyttä.

Senetti viihtyy valoisassa kasvupaikassa.Se ei pidä liiasta märkyydestä, sitä voi lannoittaa joka toinen kastelukerta. Senetti sietää jopa hieman pakkasta syksyllä. Kukkineet kukat voi poistaa.

Leijonankita viihtyy sekä aurinkoisella että puolivarjoisalla kasvupaikalla. Sitä kastellaan kohtuullisesti ja lannoitetaan esim.joka toinen kastelukerta. Kukkineet kukinnot leikataan pois kukinnan ylläpitämiseksi. Leijonankita sietää syksyllä hallaa.

Tomaatti on lämpimän paikan kasvi. Se vaatii riittävän kastelun ja lannoituksen. Tomaatti pitää tukea kasvaakseen ylöspäin. Tomaatista poistetaan varkaat, jotka sijaitsevat lehtihangoissa. Tomaatin kukkien pölytyksen parantamiseksi voi tomaatin vartta kevyesti kopistella kastelun yhteydessä. Tomaatti ei siedä hallaa. Amppeli- ja pensastomaatista ei poisteta varkaita.

Kasvihuonekurkku viihtyy ainoastaan kasvihuoneessa. Sen vedentarve on kohtuullinen ja se täytyy tukea kasvun edetessä. Se ei siedä hallaa, jo viiden asteen lämpötila saattaa vioittaa kasvia. Kasvihuonekurkku istutetaan kasvusyvyyteen eikä varren tyveä saa peittää kasvualustalla.

Avomaakurkku ja kesäkurpitsa menestyvät avomaalla lämpimällä paikalla. Ne eivät siedä hallaa ja jo viiden asteen lämpötila saattaa vioittaa niitä. Nämä kavit istutetaan kasvusyvyyteen, kasvin tyveä ei saa peittää kasvualustalla. Lannoituksesta ja riittävästä kastelusta tulee huolehtia.

Vesimeloni kasvaa lähinnä kasvihuoneessa, mutta voi tehdä hedelmää oikein suotuisalla ja lämpimällä paikalla avomaallakin. Kohtuullisesta lannoituksesta ja kastelusta tulee huolehtia ja kasvi ei siedä hallaa.


Punarevonhäntä
viihtyy aurinkoisella ja suojaisella kasvupaikalla. Revonhäntä kasvaa komeaksi, kun yhtään kukkaa ei poisteta kesän aikana. Se sietää myös hiukan kylmää.