Pitkään kukkivia perennoja

Mä niin kovasti tykkään tehdä näitä listoja :)
No,eipä ainakaan tarvi olla selaamassa koko nettiä läpi,kun aika usein tulee palattua näiden samojen pohdintojen ääreen.


Saa myös vinkata listalle sopivista kasveista.

 

Kurjenkello
Lisääntyy siemenistä, jos istutat vaikkapa valkoisen, myöhempinä vuosina puutarhastasi nousee myös sinisiä kukkia.Korkeus 80cm Kukkiiheinä-elokuussa. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka. Kuiva tai tuore maaperä. Kukkaryhmään, kedolle, hyvä leikkokukka. Istutusetäisyys 30-35 cm.


Kissankello
Kissankello on monivuotinen ruoho, joka viihtyy kuivilla ja aurinkoisilla paikoilla. Kissankelloon kasvaa kukkaversot varsta toisena vuotena, sillä ensimmäinen vuosi menee sillä pääjuuren ja lehtiruusukkeen kasvattamiseen. Toisena vuotena kissankello myös kehittää maanalaisia rönsyjä. Kissankellon varsi on hento ja tyvestä koheneva. Kukka (1-3 cm) on säteittäinen ja kukinta tapahtuu kesä -syyskuussa.

 

Myskimalva
Myskimalva sopii aurinkoiseen kasvupaikkaan, läpäisevään maahan. Se ei siedä talvimärkyyttä. Siksipä myskimalvaa tavataankin usein pihojen mäkisimmillä paikoilla, missä kosteusolosuhteet ovat myskimalvalle parhaat. Märkä savimaa ei ole myskimalvalle hyvä kasvuympäristö.

 

Harmaamalvikki
Kukinnon väri: vaaleanpunainen
Kukinta-aika: heinä-elokuu
Valovaatimus: Aurinko
Korkeus: 150 cm
Kestävyys: Kestävä


Elokuunasteri
Korkeus: 30 - 60 cm / 50 cm
Kasvualusta: kuiva, tuore, hiekkapitoinen, humuspitoinen, runsasravinteinen, emäksinen. Huom. Kuumakin käy. Maaperä vettä läpäisevä.
Kasvupaikka:Paahteinen ja lämmin.Pajuasteri
Korkeus: 60–130 cm.
Kukinta: Elo–lokakuu.

Piiskut
Kasvupaikka aurinkoinen, kuiva-tuore, humuspitoinen, keskiravinteikas.Kasvukorkeus 70-150cm lajikkeesta riippuen.

Nappileinikki
Kukat 2,5cm puolipalloja, viihtyy aurinkoisella ja kosteutta pidättävällä paikalla.
Vuohenkello
Korkeus 20-90 cm.Kasvupaikka kuiva-tuore,aurinkoinen/puolivarjo,ravinteinen/niukkaravinteinen,hiekka-savi-multa.Sulkaneilikka
Isoja kukkia avautuu juhannuksesta elokuun loppupuolelle. Laji on melko kestävä, kunhan kasvupaikka ei ole kostea talvella.
Korkeus: 20/40 cm.
Kasvutapa: Vaalean siniharmaa, löyhä lehtimätäs.
Kukinta: Kesä–elokuu. Vaaleanliilanpunaiset isot kukat.
Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva, vähäravinteinen, läpäisevä

 

Rantalaukkaneilikka
Rantalaukkaneilikka menestyy kuivahkossa ja hiekkapitoisessa maassa aurinkoisella kasvupaikalla. Se kukkii kesä-heinäkuussa pallomaisin kukinnoin, jotka muistuttavat ruohosipulia. Rantalaukkaneilikka vaatii vettäläpäisevän kasvualustan, jotta sen talvehtiminen ei kärsisi liiasta märkyydestä. Sen kasvukorkeus on n. 10-30 cm, ja talvenkestoltaan se on kestävä.Siperianunikko
Helppohoitoinen siperianunikko on suosittu matalakasvuinen perenna, joka viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla.
Se kukkii valkoisin, keltaisin, oranssein ja punaisin kukin kesäkuusta pitkälle syksyyn. Kasvukorkeus on 30-40 cm.
Talvenkestoltaan siperianunikko on melko kestävä.


Keltakiurunkannus
Alkukesästä syksyyn asti keltaisena mattona kukkiva
perenna. Viihtyy parhaiten luonnonpihoilla, puiden ja
pensaiden aluskasvina, puolivarjoisissa kivikkoryhmissä.
Ei siedä talvimärkyyttä. Keltakiurunkannus kannattaa
istuttaa sellaiselle paikalle , missä sillä on tilaa omaa
vauhtiansa levitä, koska sitä on vaikea jakaa.


Valkokiurunkannus
Kukinta alkaa toukokuussa ja jatkuu taukoamatta koko kesän.


Neidonkurjenolvi
Erityisen kaunis verikurjenpolven muunnos neidonkurjenpolvi viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Se sopii erinomaisesti kuiviin kukkaryhmiin, kivikoihin ja maanpeitekasviksi pensaiden ja puiden alle. Neidonkurjenpolvi kasvaa 10-15 cm korkeaksi ja sen kasvutapa on maanmyötäinen. Vaalean ruusunpunaiset, punasuoniset kukat avautuvat heinä-elokuussa. Talvenkestoltaan neidonkurjenpolvi on kestävä.


Harmaakurjenpolvi
Helppohoitoinen harmaakurjenpolvi kukkii pitkään ja sopii esimerkiksi perennaryhmän reunuskasviksi tai kivikkoon.
Kasvupaikan suhteen se on vaatimaton. Harmaakurjenpolvi viihtyy aurinkoisella paikalla ja kukkii kesäkuusta syyskuulle. Kukat ovat vaaleanpunaisia ja niissä on hieno tumma suonitus. Harmaakurjenpolvi kasvaa 10-20 cm korkeaksi ja on talvenkestoltaan kestävä.


Tuoksukurjenpolvi
Tuoksukurjenpolvi on paras maanpeitekasveista. Helppohoitoinen, kaunis, kestävä, pitkäikäinen ja tuuhea. Leviää maavarsien avulla. Lehdet raikkaan vihreät, sormiliuskaiset ja aromaattisesti tuoksuvat, syysväri tiilenpunainen. Kukat n. 2 cm ovat tertuissa. Viihtyy aurinkoisesta varjoiseen, puiden ja pensaiden juuristolla lämpimässä maaperässä. Ei kaipaa erityistä hoitoa. Lisätään jakamalla kukinnan jälkeen. A-Pv-V, kuiva-tuore,keski- tai runsasravinteinen maa.


Päivänsilmä
Roteva, pystykasvuinen, näyttävä yksittäis- tai ryhmäperenna.  Sekä lehdet, että tanakat pystyt varret ovat karheita. Lehdet ovat hammaslaitaiset, kukkamykeröt  joiden leveys on 5-10 cm ovat yksittäin versojen latvoissa. Kestävä perenna. Erinomainen leikkokukka. Kukinta-aika: heinä-elokuu. Kasvupaikka: aurinkoinen tai lievä varjo, kalkittu, runsasravinteinen, hiekka-multamaa. Kestää hiukan myös kuivuutta.
Kasvinkorkeus: 100-150 cm


Rantakukka
Korkeus: 60–100 cm.
Kasvutapa: pystyt varret; kasvi leviää melko nopeasti.
Lehdet: pienehköt, kapeat.
Kukinta: heinä–elokuu, jopa syyskuu etenkin siimeksessä. Kukkien perusväri on vahvan liilanpunainen, mutta myös vaaleanpunakukkaisia lajikkeita.
Kasvupaikka: aurinko–puolivarjo; kasvualusta tuore–kostea, keskiravinteinen, humuspitoinen.Kultahelokki
Korkeus: 40 cm.
Kukinta: heinä- elokuu
Kasvupaikka: aurinkoinen ja lämmin. Hiekalla ja kalkilla parannettu maa. Kohopenkki tai riittävä ojitus ehkäisevät märkyyden.
Hoito: Kastelua saatetaan tarvita kukinnan aikana. Kukintaa voidaan pitkittää myös poistamalla jo kuihtuneita kukkia. Lumipeite tai talvisuojaus varmistavat talvehtimisen. Lisätään siemenistä tai jakamalla viiden vuoden välein. Jakaminen keväällä.


Sarviorvokki
Kukinta-aika sijoittuu yleensä touko-lokakuulle. Sarviorvokki on n. 15–20 cm korkea ja viihtyy ravinteikkaalla multa- tai hiekkamaalla. Maan pitäisi mielellään olla läpäisevä, varsinkaan talvimärkyyttä sarviorvokki ei siedä.   
Viihtyy hyvin varjossa vaikka kasvaa myös aurinkoisessa paikassa mutta paahdetta  ei kestä. Sarviorvokki leviää hitaasti suikertamalla ja myös kylväytyy kasvupaikoilleen.


Pikkusydän
Kesäpikkusydän on siro, pitkkän kukkiva perenna. Lehdet ovat hienoliuskaiset ja pitkäruotiset. Kukat herttamaiset kaarevissa, hauraissa kukkavanoissa. Viihtyy parhaiten lievässä varjossa. Annetaan kasvaa rauhassa. Käsitellään varovasti istutettaessa, sillä kasvi on hauras. Sopii kukkaryhmien reunakasviksi, pensaiden alle, varjoisiin luiskiin. Lehdet sopivat leikkovihreäksi kukkakimppuihin. Kastele kuivina kausina ja lannoita kohtuullisesti. Pv-V, tuore, keski- tai runsasravinteinen maa.


Jättipoimulehti
Parhaita peittoperennoja, tiiviskasvuinen, terve ja kestävä. Sopii reunakasviksi, pensaiden alle ja varjoisille seinustoille. Lehdet pyöreät, poimuiset ja himmeän hopeanvihreät, kukat ovat harsomaiset, vihreän keltaiset ja hunajantuoksuiset. Sopii sinikukkaisten kurjenpolvien ja kurjenmiekkojen kanssa ja kuunliljojen sekä pionien kanssa samaan ryhmään. V-Pv-A, tuore, keski- ja runsasravinteinen maa.


Vuoritatar
Korkeus: 20 cm
Kasvutapa: lamoava, maata peittävä. Kapeat, pitkät lehdet muodostavat osin talvehtivia ruusukkeita, jotka punertuvat syksyllä. Versot juurtuvat helposti painautuessaan maata vasten. Juuristo on puumainen. Pienet kukat muodostavat tiheitä ja kapeita tähkiä, jotka ovat n. 5 cm pituisia. Kukat ovat auetessaan lähes valkoisia, mutta muuttuvat myöhemmin tummanpunaisiksi.

Kukinta: heinä- syyskuu
Kasvupaikka: aurinko tai puolivarjo. Läpäisevä, ravinteikas hiekkamulta. Ei siedä märkää ja routivaa maata eikä pidä paahteesta.


Karpaattienkello
Korkeus 20cm. Runsas kukinta heinä-elokuussa. Jos kuihtuneet kukat poistetaan, kukinta usein uusiutuu syksyllä.Kasvupaikka aurinkoinen ja kuivahko. Ei siedä talvimärkyyttä. Hyvä reunus ja kivikkokasvi.


Koreakärsämö
Koreakärsämö viihtyy parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla tuoreessa keskiravinteisessa maassa. Se kukkii valkoisin kukin heinäkuusta syyskuuhun asti. Koreakärsämö on hyvin helppohoitoinen, pitkäikäinen ja kasvaa noin 50 cm:n korkuiseksi. Koreakärsämö on erinomainen leikkokukka. Talvenkestoltaan se on erittäin kestävä.


Kultakärsämö
Korkeus: (cm) 60-120
Kukinta: Heinäkuu,Elokuu,Syyskuu
Kasvualusta: Hiekka
Kestävyys: Erittäin kestävä


Villanukkajäärä
Korkeus: 30 cm
Kukinta: heinä- syyskuu
Kasvupaikka: aurinkoinen. Läpäisevä, hiekansekainen kasvualusta


Syyskaunosilmä
Runsaskukkainen syksyllä kukkiva perenna kukkaryhmiin ja leikkokukaksi. Matala tiheä rönsyjä muodostava juuristo, hyvä peittää talveksi ohulella havukerroksella. Kasvupaikan tulee olla kuohkea, multava ja hyvin ojitettu.Pensasmainen kasvutapa, lehdet liuskaiset, liuskat kapeita, tähtimäiset non 5 cm leveät kukat. Versot leikataan syksyllä kukinnan jälkeen, näin ehtii tehdä uutta kasvua ja talvehtii varmemmin. Kuivahko tai tuore, keskiravinteinen maa.

Siperianampiaisyrtti
Kukinta: Kesä–elokuu
Korkeus: 60–80 cm
Kasvupaikka: Aurinko
Menestyy myös kuivalla kasvupaikalla

Iisoppi
Maaperän suhteen melko vaatimaton suosien kuitenkin runsasmultaista kasvualustaa. Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka on paras, mutta viileässäkin kasvi viihtyy. Kasvi kestää hyvin talvea Etelä- ja Keski-Suomessa ja pohjoisempanakin paksulumisilla alueilla.SädepäivänhattuKorkeus:30-50cm
Kasvualusta: tuore, hiekkapitoinen, vähäravinteinen. Huom. Hyvin läpäisevä ja suhteellisen niukkaravinteinen.
Soveltuvuus:

Aurinkoisiin perennaistutuksiin, sietää hyvin kuivuutta.


Auringontähti
Kasvualusta: kuiva, tuore, hiekkapitoinen, runsasravinteinen, emäksinen. Huom. Läpäisevä maa.
Soveltuvuus:

Kasvu alkaa melko myöhään keväällä (sopii aikaisten sipulikasvien seuraan). Kaunis suurena taustaryhmänä. Sopii veden äärelle. Leviää melko voimakkaasti.
Korkeus: 1,30 - 1,80 m 

Tarha-alpi
 Kestävä vanhanajan perenna. Erinomaisesti kuivuutta kestävä ja hoitoa kaipaamaton kasvi. Se sopii omaksi ryhmäkseen tai isompien perennojen joukkoon. Leviää voimakkaasti, joten kasvuala olisi hyvä rajata. Kukat ovat kiehkuroina varsien lehtihangoissa. Kukinta kestää kuukauden. Kukkatarhaan ja vesi-rantakasviksi. Kukinta-aika: heinä-elokuu. Kasvupaikka: Aurinkoinen tai puolivarjo, multava, keskiravinteinen maa.
Kasvinkorkeus: 50-80cm.Päivänkakkara
 Korkeus: 20–70 cm.
Kukinta: Kesä–syyskuu.
Kasvaa kuivilla, valoisilla paikoilla: niityillä, kallioilla ja kivikoissa. Liian rehevässä maassa se ei pärjää kilpailussa muille kasveille.
Purppurasydän
Kesäpikkusydämen rotevampi muunnos.
Kukinta purppuranpunainen ja se kestää pitkään
alkusyksyyn asti. Vaatimaton kasvupaikan suhteen,
mutta parhaimmillaan puolivarjossa, multavassa
maassa.Mirrinminttu
Mirrinminttu tuo puutarhaan sekä näköä että tuoksua. Se kukkii kesä-elokuussa ja on hyvä reunuskasvi perenna- ja kivikkoryhmiin. Mirrinminttu viihtyy aurinkoisella ja kuivalla kasvupaikalla. Se on tuoksunsa ja runsaan kukintansa ansiosta mehiläisten ja perhosten suosima kasvi. Mirrinminttu sopii myös ruukkuistutuksiin. Kasvukorkeus on 30-50 cm ja talvenkestoltaan kasvi on melko kestävä.Kellopeippi
Kauniin, leikkokukaksikin sopivan kellopeipin vaaleanpunaiset kukat ovat jopa 30 cm pitkissä tähkissä. Kukkavarret ovat siitä erikoisia, että kun niitä taivuttaa hiukan sivulle, ne jäävät haluttuun asentoon. Kellopeippi kukkii heinä-syyskuussa ja kasvaa 70-80 cm korkeaksi. Parhaiten se viihtyy aurinkoisella paikalla. Talvenkestoltaan se on kestävä.Komeamaksaruoho
Kivikkoon sopiva komeamaksaruoho sopii parhaiten aurinkoiselle kasvupaikalle, jossa komeat kukinnot punertuvat parhaiten. Se kasvaa 30-40 cm:n korkuiseksi ja ison kokonsa vuoksi se vaatii syvemmän kasvualustan kuin matalat maksaruohot. Komeamaksaruoho kukkii elokuusta aina pakkasten tuloon asti. Talvenkestoltaan se on erittäin kestävä.Kaunopunahattu
Lääkekasvinakin tunnettu kaunopunahattu on rotevaversoinen ja suurikukkainen perenna, joka menestyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kaunopunahattu kasvaa 80-100 cm korkeaksi ja kukkii heinäkuun lopulta syyskuuhun asti. Kestävät kukat houkuttelevat perhosia. Talvenkestoltaan kaunopunahattu on kestävä. Kaunokainen
Kaunokainen on vaatimaton ja kaunis perenna, joka kukkii pitkään alkukesällä.
Korkeus: 10-15 cm
Kukinta-aika: touko-kesäkuu
Talvenkestävyys: erittäin kestävä
Valontarve: aurinkoinen-puolivarjo
Kasvualusta: Tuore, ojitettu
Maalaji: Kaikki maalajit käyvät.
Kasvualustan ravinnepitoisuus: melko ravinteikas

Prinsessankakkara
Korkeus: 25-40 cm
Kukinta: heinä- elokuu
Kasvupaikka: aurinkoinen. Kasvualustan on oltava läpäisevä
13 kommenttia:

 1. Olipa sadeaamuna mukava katsella kauniita kukkasia !!!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Katja kuvista ja tiedoista! Anneli

  VastaaPoista
 3. Mahtavat kuvat,hyvää tietoa! Suurkiitos!!!

  VastaaPoista
 4. Kävin täällä sinun sivullasi.kurkkaamassa, oi mitä mahtavaa työtä olet tehnyt. Ihanasti olet laittanut kukat
  kasvuohjet. Kiitos Katja

  VastaaPoista

 5. oli kiva katsella noita kukkia ja ohjeita lukea muutenkin on kiva tietää minkä näköisiksi tulevat.täällä pohjoisessa vaan kaikki ei menesty ,oli tuossa muutama mitä minullakin on,  VastaaPoista
 6. Kiitos tästä! :)

  VastaaPoista
 7. Kukkahaulla "eksyin" taas tänne ;) Tosi hyvän listauksen olet tehnyt perennoista. Osa noista minulla onkin, mutta sitten on muutama, joita haluaisin, esim. neidonkurjenpolvi <3

  VastaaPoista
 8. Loistavia kuvia ja kasvupaikkatietoa näin aloittelijalle. Kiitos.

  VastaaPoista
 9. Kiitos listasta. Suosikkeja minun puutarhassa on jättipoimulehti. Sopii hyvin yhteen sinisen idänkurjenpolven kanssa. Aivan lähellä myös suvirrusu ja juhannusruusu, jotka eivät enää heinäkuun lopussa kuki.
  Harmaamalvikki ja roosa myskimalva. Molemmat kukkivat pitkään. Tarha-alpi on vähän hyljeksitty kasvi vaikka se on tosi hieno esim mökillä rinnenurmikolla veden läheisyydessä. Ja pikkusydän navetan seinustalla. Kukkii aina vain!
  Komeamaksaruoho on mielenkiintoinen myös silloin kun se eii kuki.
  Kaunopunahatun sain pysymään kukkapenkissäni vasta 3.yrittämällä. ehkä luulin sitä aikaisemmin rikkaruohoksi keväällä.
  Listassa on muutama minulle tuntematon perenna ja kirjoitin ne muistiin. Aion kokeilla esim villanukkajäärää. Ehkä jo hauskan nimenkin takia.

  VastaaPoista
 10. Kiitos! Olipa hyvä lista. Eksyin sivulle, kun etsin hiekkaisen, paahteisen paikan kukkijoita, etenkin syyspuolelle, kun mirrinmintun, lehtosalvian, harmaamalvikin ja punatähkän kukinta on lakannut. Perennapenkeissäni kautta pihan vaihtelevat valkoisen lisänä sinililan ja pinkin eri sävyt laidasta laitaan (vuorenkilpi, pikkusydämet, karpaattien kello, jaloangervo, jalopähkämö, kurjenpolvet, sarvitäkämunkki, harjaneilikka, tarhaneilikka, kivikkosuopayrtti, lehtosyuopayrtti, siperiankurjenmiekka, rento akankaali, nukkapähkämö, kaukaasian törmänkukka, mintut, salviat, viinikärhö, lisänä jasmiinit, ruusut, angervot). Piristeenä tarha-alpin, liljojen ja nauhusten keltaiset. Täältä löytyi oikein hyviä ehdokkaita samaan linjaan syyspuolelle!

  -Perhosten ystävä

  VastaaPoista
 11. Istutin tämän sivun vinkeistä taimesta tänä keväänä kaunopunahatun ja siihen tulee perhoset mielellään istuskelemaan. Suurkiitos sivujen tekijälle.

  VastaaPoista
 12. Kiitos tiedoista sivullasi. Useampaan kertaa muuttaneena ja taas alkaa perennapenkin laitto.Kukkasiin hurahtanut :)

  VastaaPoista
 13. Kiitos hienoista kuvista ja kommenteista! Sain itselleni vinkkejä😊

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta blogissani!
Kaikenlaiset kommentit ja viestit ovat tervetulleita :)