Perunoiden ämpärikasvatus

Ämpäriperuna tuottaa sadon juhannukseksi

multaa, ämpäri ja perunoita
Ämpäriperunan kasvattamiseen tarvitaan multaa, perunoita ja ämpäri.
Kuva: YLE / Päivi Meritähti

Perunanviljelyyn ei tarvita peltoa eikä pihamaata. Peruna kasvaa kätevästi myös ämpärissä. Esimerkiksi jääkaappiin unohtuneet, itämään päässeet perunat voi upottaa mullalla täytettyyn ämpäriin ja juhannuksena ämpäri tarjoaa nipullisen uusia perunoita.
Porin Kodin Terran myyntipäällikkö Saija Hurme neuvoo, että ämpäriperunan tarkoituksena on tuottaa satoa nopeasti. Kiireisen viljelijän kannattaakin valita kasvatukseen aikainen lajike, esimerkiksi Timo.
- Perunat kannattaa iduttaa ensin. Ämpäriin laitetaan 2-3 siemenperunaa. Jokaiseen perunaan tulee paljon mukuloita, joten ämpäristä saa nipun perunaa.

Multa
Mullaksi Hurme suosittelee puutarhan turvemultaa.
- Mullan turve pidättää kosteutta hyvin. Tässä on myös pitkävaikutteisia lannoitteita, jotka liukenevat pikkuhiljaa pitkin kasvukautta. Erillistä lannoitetta ei tarvitse välttämättä käyttää. Pellosta otettua multaakin voi käyttää, mutta pussimulta on puhtaampaa ja siinä ei ole rikkakasveja.

Ämpäri
Ämpärin asiaa ajaa mikä tahansa astia. Sen pohjassa pitää kuitenkin olla reikä tai reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
- Kaikkein paras vaihtoehto olisi tavallinen saviruukku, mikä ei ole lasitettu. Se haihduttaa ylimääräistä kosteutta ruukusta pois. Ämpäri käy mainiosti, jos pohjaan poraa reiän.

Kasvatusohje
Hurme neuvoo laittamaan ämpäriin tai muuhun astiaan multaa hieman yli puolenvälin. Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niin niiden päälle lisätään multaa, jotta ne pysyvät pimeässä, Hurme ohjeistaa.
Ituvaiheessa perunaämpärin voi pitää pimeässä. Kun peruna rupeaa kasvamaan vartta, tarvitsee se valoa yhteyttämiseen, Hurme muistuttaa.
- Peruna kasvaa hyvin esimerkiksi lasitetulla parvekkeella. Jos ämpäriä pitää ulkona auringossa, niin se kannattaa harsottaa kylmiksi öiksi tai nostaa sisälle.
Peruna kasvaa ämpärissä itsekseen, kunhan muistaa pitää mullan tasaisen kosteana.
- Ylimääräinen vesi kannattaa kaataa pois. Kasvatusastian alla voi myös pitää esimerkiksi pesuvatia niin näkee, että vesi pääsee valumaan. Muutenhan perunat mädäntyvät sinne ämpäriin.